RINNAT ERI IKÄKAUSINA

Rintojen kehitys alkaa keskimäärin kymmenen vuoden iässä. Niiden kehitys kiihtyy, kun estrogeenin tuotanto lisääntyy. Kehitys ja kasvu ovat yksilölliset. Perimä vaikuttaa rintojen kehitykseen ja kasvuun. Useimmilla rinnat ovat täysin kehittyneet 25 -ikävuoteen mennessä. Rinnat kehittyvät ihon peitekudoksen solumassan lisääntyessä ja muodostaessa maitorauhaskudosta ja maitokäytäviä. Raskaus nopeuttaa rintojen kehitystä.

Alle 25 -vuotiailla pienet maitorauhaset jakaantuvat yleensä tasaisesti koko rinnan alueelle ja ne tuntuvat tällöin kiinteiltä ja tasaisilta. Hormonaalisista syistä johtuen 25-55 -vuotiailla maitokäytävien solumassa kehittää uusia normaaleja soluja. Rinnat alkavat tuntua epäsymmetrisen kyhmyisiltä ja keskenään erilaisilta. Niissä on selvärakenteisia onteloita, joissa voi olla nestettä. Pääosa rinnassa tuntuvista muutoksista on kuitenkin hyvänlaatuisia.

Yli 55 -vuotiaalla maitorauhaset ja maitokäytävät alkavat surkastua ja rinta täyttyy rasvakudoksella. Rinnat tuntuvat siksi yleensä tasaisilta ja pehmeiltä. Ne myös suurenevat. Vanhetessa rintarauhaskudos, maitokäytävät, ontelot ja kyhmyt surkastuvat vähitellen. Nämä kaikki ovat rinnan normaalitilaan kuuluvia muutoksia, eivät rintasyövän esiasteita eivätkä riskitekijöitä.

Rintojen malli ja koko ovat perinnölliset. Myös on perinnöllistä, miten rinnat iän mukana muuttuvat. Rinnat ovat yksilölliset, oikean mallista rintaa ei olekaan. Rintojen epäsymmetrisyys on normaalia, se on jopa yleisempää kuin täydellinen symmetria. Erityisesti kehittyessään rinnat voivat olla erikoisen näköiset. Niiden muoto muuttuu kuitenkin kehityksen aikana. Jos rinnat ovat selvästi erikokoiset, jolloin esimerkiksi rintaliivien hankinta on hankalaa, korjausleikkaus tehdään julkisin varoin. Myös rintojen pienennysleikkaukset tehdään julkisin varoin, jos rinnat aiheuttavat niska- ja selkävaivoja.