RINNOISTA HUOLEHTIMINEN

Pidä huolta rintojesi hyvinvoinnista. Opettele tuntemaan rintasi ja tunnista niissä tapahtuvat muutokset.

Rintojen ihoa hoidetaan, kuten muutenkin vartalon ihoa. Se ei tarvitse erillistä rintavoidetta. Jos iho on kuiva, voit rasvata ihoa tavallisella perusvoiteella. Myöskään kuorintaa tai saippualla pesua rintojen herkkä iho ei yleensä tarvitse.

Rinnankin iholla voi olla samanlasia näppyjä kuin muutenkin iholla. Ne voidaan hoitaa kuten muutenkin iholla. Rinnan iholla, varsinkin nännien ympärille voi kasvaa häpykarvojen tyyppisiä karvoja. Ne voi toki nyppiä pois, jos ne häiritsevät. Ole kuitenkin huolellinen ja käytä puhtaita pinsettejä.

Rintojen ja rintakehän alue iho on erittäin herkkä palamaan sekä auringossa että solariumissa. Rintasyövän yhteyttä auringonottoon tai solariumiin ei ole todettu, mutta ihosyöpään on selvä yhteys.

RINTALIIVIT

Sopivat rintaliivit ovat tärkeät rintojen hyvinvoinnin kannalta. Ne ovat mukavat päällä ja tukevat hyvin. Hyvät rintaliivit ehkäisevät selkä-, niska ja hartiavaivoja.

Rintaliivejä voi hankkia eri tarkoituksiin erilaisia, esimerkiksi juhla- ja arkikäyttöön. Valitse liikuntaa varten kunnolliset siihen tarkoitetut urheiluliivit. Urheiluliivit estävät rintojen kipeytymisen, koska ne pitävät rinnat tukevasti paikoillaan. Niillä voidaan ehkäistä liikkeen aiheuttamia rintojen venymistä ja kudosvaurioita. On todettu, että rinnat heiluvat liikkuessa jopa yli kymmenen senttiä. Tehokkaat urheiluliivit liikkuessa vähentävät tutkimusten mukaan huomattavasti paremmin rintojen liikettä verrattuna tavallisiin rintaliiveihin.

Oikeaan kuppikokoon vaikuttaa sekä rinnanympärys rintojen päältä korkeimmalta kohdalta että niiden alta. Sovittaessasi rintaliivejä tarkista, että liivit pysyvät tukevasti paikoillaan. Ne eivät saa nousta ylös selän puolelta eivätkä valua edestä alas. Hakasia on yleensä kolmet. Ostaessasi on hyvä, kun hakaset ovat uloimmissa kiinnikkeissä, jotta voit liivien elastisuuden vähennyttyä siirtää seuraaviin hakasiin ja tukevuus säilyy. Rintaliivin kupin pitää olla sellainen, että rinta pysyy hyvin sen sisällä. Rinta ei saisi pullistua kupin yläpuolelle eikä sivuille.