Ajankohtaista

31.12.2019

Nettikyselyyn vastanneista 65% tutkii rintansa vähintään silloin tällöin! Ja muutama muu asia vuodelta 2019…

Tunne rintasi ry:n verkkosivuilla on ollut jo toukokuusta 2018 kysely siitä, kuinka usein ihmiset tutkivat rintansa. Vuoden viimeisenä päivänä 2019 kyselyyn on vastannut 4334 henkilöä. Kyselyn tulokset jakautuvat:

  • kerran kuukaudessa 26%
  • silloin tällöin 39%
  • pari kertaa vuodessa 8%
  • harvemmin 16%
  • en koskaan 14%

Huikea tulos! Toki monet sivuillamme kävijät ovat aiheeseen jo valmiiksi myönteisesti suhtautuvia. Mutta näillä tiedoin on hieno vaihtaa vuosikalenterin lukemat uusiin ja vuonna  2020 pistetään vielä paremmaksi. Harvemmin tai ei koskaan – vastausten prosentit lähelle nollaa!

Vuosi 2019

Villiä melskettä, helinää helskettä täynnä koko vuosi. Kun Korvatunturin kovin kausi alkaa, käy Tunne rintasi -  toiminta hetken hieman hitaamalla. Hetken. 

2019  järjestettiin Syövän surma -tilaisuus, Pelon anatomia -tilaisuus ja mm. euroopalaisista yhteistyöjärjestöistä puhujia koonnut Together for Breast Health -seminaari, johon voit vielä osallistua täällä. Saunottiin Tissisaunassa Uunisaaressa ja juhlittiin naistenpäivää. 

Messuilla ja tapahtumissa tavattiin vuonna 2019 hurja määrä porukkaa, Body Posi -messuilla, Jyväskylän joukkorokotus -tilaisuudessa, Pohjois-Savon syöpäyhdistyksen ja Kuopion kaupungin Savuton raskaus -tilaisuuksissa. Samoin Terve Kuopio -kioskissa, Länsi-Suomen tapahtumissa, Vaasassa perhevalmennuksessa, Pohjois-Suomen hoitotiedepäivillä. Ja Kätilöpäivillä, Terveydenhoitajapäivillä, Syöpäsairaanhoitajapäivillä, Lääkäripäivillä, Tiresiaan rinnat -näytännössä, Educa-messuilla, Suomi Arenalla Porissa, Kaunis minä -messuilla, Fuck Cancer runissa ja lokakuussa Helsingissä I love me -messuilla. Osallistuimme Monaliiku ry:n tilaisuuksiin, Liito ry:n ja Superin opintopäiville. Olimme mukana myös Espoon ja Vantaa valikkoryhmissä. 

Vierailtiin Lahdessa mammografian kuvantamisyksikössä, Helsingissä Syöpäklinikalla, sekä Pirkanmaan Syöpäyhdistyksessä kuullen mm. rintaproteeseista. Tavattiin myös kansanedustajia Eduskunnan naisverkoston järjestämillä aamukahveilla yhdessä Rintasyöpäyhdistyksen ja Rochen kanssa.

Vapaaehtoisten koulutuksissa ja tapaamisissa tehtiin mm. 3D-tulostuksia Oodissa ja hypättiin aikajunalla upeaan Villa Salinin miljööseen jakamaan ajatuksia mm. social selling ja avusteisen omatarkkailun teemojen ympärillä.  Vuoden lopulla näki viimein päivänvalonsa tuore Vapaaehtoisten käsikirja, joka on kattava kooste vapaaehtoistyöstä yhdistyksessä, sekä sisältää rintasyöpä- ja omatarkkailutietoa.

Emme olisi selvinneet tästä kaikesta ilman upeita vapaaehtoisiamme. Vapaaehtoistyön tunteja tehtiin vuoden aikana noin 500!

Kouluvierailulla Korento ry:n kanssa kerrottiin nuorille rintojen omatarkkailun lisäksi gynegologisista sairauksista.

Vuosi oli myös Tissiystävällinen työpaikka -vuosi, työpaikkaopastus tehtiin mm. TEHYn toimistolla. Vuoden aikana saatiin mukaan huippu-upeita ihmisiä asiantuntijaryhmään, tissilähettiläiksi ja vuoden 2020 hallitukseen. Ansiokkaasti yhdistystä luotsanneet Sonja Raunio ja Laura Hakala siirtyivät syksyllä uusiin tehtäviin. Toiminnanjohtajaksi valittiin Johanna Artola, järjestösihteeriksi pitkällä vapaaehtoiskokemuksella varustettu Erika-Evely Ee Eisen. Toimarit viisastuivat lisää Sonjan suorittaessa johtamisen erikoistutkinnon ja Johannan perehtyessä ammattimaisen varainhankinnan saloihin. Partion johtajatulilla löytyi monia uusia näkökulmia johtamiseen Lauralle, Sonjalle ja Johannalle.

Helinää ja helskettä riitti somessa ja internetin ihmeellisessä maailmassa. Jaa sydämien sijaan tietoa -kamppis keräsi kahdesti paljon huomiota, lähetettiin sähköisiä postikortteja, kerrottiin asiantuntijaryhmän ja tissilähettiläiden osallistumista, otettiin kantaa ajankohtaisiin asioihin, esiteltiin uusia tutkimuksia, kerrottiin tapahtumista joihin osallistuttiin, tuotiin esiin erilaisia teemapäiviä, mm. Helsinki Pride ja muistutettiin omatarkkailusta: Tänään on hyvä päivä tutkia rinnat -viestein.

 "Olen itse ilolla seurannut teitä Instassa ja muissa kanavissa, teillä on ihanan ”fresh” ja helposti lähestyttävä tapa tehdä teidän juttuanne!“

Instagramin live-lähetyksiä pitivät mm. asiantuntijalääkärimme Anni Saukkola ja röntgenhoitaja Hanna Kalliomäki. Verkkosivujen ja somekanavien seuraajien määrä kasvoi upeasti vuoden aikana. Kuten myös OMAKUU-sovelluksen lataukset.

Lehdissä rintojen omatarkkailusta ja rintasyövästä oli juttua mm. Turun Sanomissa, Uudenkaupungin Sanomissa, Sisä-Suomen Lehdessä, Iltalehdessä, Iltasanomissa, Me Naisissa, Terveydenhoitajalehdessä, Kätilölehdessä ja Helsingin Sanomien mielipideosastolla. Lisäksi aihe oli esillä  Ylen kanavissa, mm. Sara Särmän kolumnissa. Työntekijöitä ja asiantuntijoita haasteltiin tiedotusvälineisiin. Uutiskirjeitä ja Vapaaehtoisten viestejä lähettiin vuoden aikana useita.

Omatarkailuvideoita katsottiin netissä yli 15 000 kertaa, monta esitettä luettiin kuunneltaviksi ja painettujen esitteiden kielivalikoima laajeni entisestään. Vuoden aikana lähettiin noin 100 000 esitettä, Posti sai kuljetella aktiivisimpina kuukausina 35 – 50 pakettia eri puolelle Suomea. Nettisivuille tehtiin kattava artikkeli transihmisten omatarkkailusta, jota käytetään myös yhteiskumppaniemme toiminnassa. Loppuvuodesta tehtiin diili osallistumisesta omatarkkailun aineistolla opettajien aineistopankkiin. Podcastia pohdittiin ja alustettiin.

I love me -messuille tehdyt siirtotatuoinnit olivat huippumenestys ja Ota omatarkkailu osaksi arkeasi -tiskiräteistä tuli niin söpöjä, että ne voisi laittaa seinällä. Joutaahan tuota siivota sitten syksymällä…

Adikian upea Mun bosat -biisi soi pääkaupunkiseudun neljällä radiokanavalla lokakuun viimeisen kahden viikon aikana yli sata kertaa. Oli mukava kun ihmiset ottivat yhteyttä biisin bongattuaan.

Oppilaitosten kanssa tehtiin paljon yhteistyötä, esittelyitä pidettiin mm. Luksian, Live-opiston ja Metropolian tilaisuuksissa. Toimistolla oli työharjoittelussa supertehokas sairaanhoitajaopiskelija Mira. TET-harjoittelijat Rita ja Verna toivat väriä ja naurun iloa syksyn harmauteen ja tehden myös Instagramiin tarinapostauksia viikollaan. Yhdistykselle tehdyissä opinnäytetöissä käytiin läpi omatarkkailuun liittyviä tutkimuksia, opastettiin yläkoululaisia, sekä tehtiin kysely terveydenhoitajille.  

Yhteistyökumppaneita oli vuoden aikana paljon ja oli hienoa jakaa yhteistä tärkeää asiaamme. Teimme yhteistyötä mm. Rintasyöpäyhdistys – Europa Donna Finlandin, Suomen Syöpäsairaanhoitajien, Korento ry:n, Pirsyn, Rochen, Syöpäjärjestöjen, Suomen syöpäyhdistyksen, Helsingin Biopankin, Suomen Röntgenhoitajaliiton, Terveydenhoitajaliiton, Eurooppalaisten sisarjärjestöjen, mm. Coppafeelin kanssa, Vigor-hankkeen, Aspa-säätiön Voimaa seksuaalisuudesta-hankkeen, Naisjärjestöjen Keskusliiton, Suomen Suolistosyöpäyhdistyksen - Coloreksen, Keski-Suomen terveydenhoitajayhdistyksen, Ammattikoulu Gradian, Tasa-arvoasiain neuvottelukunnan TANE:n , Nuorten mielenterveysseura Yeesin, THL:n,  Syömishäiriöliitto SYLI:n kanssa. Unohtamatta eri kaupunkien ja kuntien työntekijöitä, ja useiden muiden tahojen edustajien kanssa.

Huikea vuosi. Iso kiitos kaikille mukana olleille!


 

 

 

 

 


 

Tutkitko rintasi?