Ajankohtaista

28.02.2020

Terveiset mammografiahuoneesta

Kohtaan päivittäin omassa työssäni naisia, jotka miettivät omien rintojensa vointia ja terveyttä. Teemme omalla työpaikallani noin 11 000 seulontaa vuodessa ja tämän päälle vielä mittavan määrän kliinisiä mammografiatutkimuksia. Seulonta ja kliininen mammografia eroavat toisistaan siten, että kun seulontaan kutsutaan kahden vuoden välein kaikki 50-69 vuotiaat naiset, kliiniseen mammografiaan tullaan oireiden perusteella tai asiakas ei kuulu seulonnan piiriin.

Seulonnan tavoite on seuloa terveitä naisia ja löytää ne rintasyövät, jotka ovat vielä niin pieniä ja oireettomia, että niitä ei voi itse löytää. Pääsääntöisesti mitä aiemmin syöpä löydetään, sen paremmat selviämismahdollisuudet ovat, sillä seulonnan tavoite onkin syöpäkuolleisuuden pienentäminen.

Kliiniseen mammografiaan tullaan, kun itse tai joku läheinen on huomannut oireen, muutoksen rinnassa. Se voi olla patti, painauma, erite nännissä, ihottuma tai haavauma rinnan alueella, joka ei parane. Oireita on lukuisia ja Tunne Rintasi ry:llä on erinomaiset ja kattavat oirekortit, joita kannattaa hyödyntää omatarkkailussa. Tällaiseen mammografiaan tarvitaan aina lääkärin lähete ja niitä tehdään sekä julkisella puolella, että yksityisissä lääkärikeskuksissa. Lähetteen saa tutkimukseen terveyskeskuslääkäriltä, yksityiseltä yleislääkäriltä, tai gynekologilta, riippuen siitä kummalle puolelle haluaa ja voi hakeutua tutkimuksiin.

Moni nainen käy myös mammografiassa, kun on ylittänyt seulontaiän ja ainakin työpaikallani rintaradiologit suosittelevat, että 70-80 vuotiaat kävisivät säännöllisesti 2-3 vuoden välein mammografiassa, yli 80 vuotiaat hakeutuisivat mammografiaan vain oireiden perusteella, ellei henkilö itse halua edelleen säännöllisesti mammografiassa käydä. Riski sairastua rintasyöpään toki vähenee seulontaiän jälkeen, mutta on edelleen olemassa vaikka seulonnat loppuvatkin.

Kerron usein omille seulonta-asiakkailleni, että muistavat tutkia rintojansa säännöllisesti, sillä ei pidä tuudittautua siihen, että käy seulonnoissa kahden vuoden välein. Kaksi vuotta on pitkä aika ja sinäkin aikana uusi oire voi ilmaantua rintojen alueelle. Tällöin tulee hakeutua mahdollisimman pian tutkimuksiin, tai jos sattuu molemaan seulontavuosi, aikaistaa omaa käyntiään seulonnassa ottamalla yhteyttä oman paikkakunnan seulovaan tahoon.

Keskustelen myös asiakkaiden kanssa syistä miksi moni ei tule seulontaan. Voi olla, että ihan yksinkertaisesti pelottaa. Kipu pelottaa tai se, että jos sieltä löytyykin syöpä. Voi olla, että ahdistaa ajatus, että pitää riisua puolialastomaksi itsensä toisen ventovieraan ihmisen edessä tai tuntuu ahdistavalle, että vieras ihminen on lähellä ja koskee intiimejä alueita. Me röntgenhoitajat olemme terveydenhuollon ammattilaisia ja kohtaamme jokaisen asiakkaamme yksilöinä ja tiedostamme sen, että mammografia ei ole tutkimuksena aina helppo mm. edellä mainituista syistä.

Minulle jokainen, joka tulee tutkimushuoneeseen, on yhtä arvokas yksilö ja minun tehtäväni on saada tutkimus onnistumaan. Toivon että asiakas on voinut kertoa mikä pelottaa tai millaista apua ja tukea tarvitsee, että voimme yhdessä saavuttaa onnistuneen lopputuloksen. Ja kyllä, siellä tutkimushuoneessa puhutaan paljon muustakin: vaihdevuosista, painosta, elämästä, kuolemasta, siitä kaikesta mitä naisen elämä on. Ei ehkä aina kauhean pitkästi, jos seulonta ajat ovat viiden minuutin välein, mutta vähintäänkin minulta ja uskon, että myös muilta kollegoiltani jokainen saa empatiaa, hymyn ja ymmärrystä.

Rintojen terveys on tärkeä asia ja siitä tulisi puhua jo murrosiäistä asti. Rinnat myös muuttuvat elämän aikana huomattavasti, kun mietitään jo mitä ikä, laihtuminen, lihominen, raskaudet, synnytykset, imetykset, sairaudet ja operaatiot rintojen alueelle tekevät rinnoille. Siksi olisi tärkeää, että omat rinnat opeteltaisiin tuntemaan ja huomaamaan normaalit vaihtelut, jotka liittyvät esim. edellä mainittuihin seikkoihin. Säännöllisellä omatarkkailulla tämä voidaan saavuttaa. Ja jos miettii jotain oireitta tai on sellainen tunne, että kaikki ei ole kunnossa kannattaa hakeutua lääkärin puheille, pyytää lähete ja käydä tutkimuksissa, koska se on ainoa tapa, jolla saavuttaa asian suhteen mielenrauha.

Tunne rintasi ry:n hallituksen jäsen

Mammografioihin erikoistunut röntgenhoitaja, Suomen Röntgenhoitajaliiton puheenjohtaja Hanna Kalliomäki.


 

Tutkitko rintasi?