Ajankohtaista

02.05.2020

TULIKO TISSUTTELUSTA UUSI TAPA?

Milloin pitää vähentää ja miksi se kannattaa?

Koronaepidemia vaikuttaa laajasti yhteiskunnan toimintaan ja ihmisten käyttäytymiseen sekä tavalliseen arkeen. Alkoholin käyttö on siirtynyt koteihin ja on mahdollista, että nyt alkoholia kuluu enemmän, kun työ, koulu ja muut tutut rutiinit ovat muuttuneet. Tissuttelu haittaa kuitenkin ihmissuhteita ja terveyttä. Alkoholiin kuluu myös yllättävän paljon rahaa.

Välillä on hyvä pysähtyä miettimään omaa suhdetta päihteisiin, omia tapojaan ja toiveitaan.

Jatkuva tissuttelu vaikuttaa monella tavalla. Hiprakassa käyttäytyminen voi muuttua ja olla harkitsematonta. Sosiaalisessa mediassa voi tulla ylilyöntejä ja perheessä ja parisuhteessa voi tulla riitoja ja pettymyksiä.

Pienetkin lapset ovat hyviä huomaamaan päihteiden aiheuttaman muutoksen aikuisessa, vaikka asiasta ei puhuttaisi. Päihtynyt vanhempi voi aiheuttaa lapsessa pelkoja ja huolta, mutta myös vastuunkantoa, joka ei lapselle kuuluisi.

Mikä avuksi?

Omaa alkoholin käyttöä kannattaa verrata aikaisempaan tilanteeseen. Jos on tottunut juomaan oluen kerran viikossa saunan jälkeen ja poikkeustilanteen aikana olutta onkin juonut joka ilta, alkoholinkulutus on noussut omaan tasoon nähden huomattavasti.

– Jos juomaa kuluu paljon, hyvä tapa on pitää juomapäiväkirjaa ja merkitä ylös juodut annokset. Juomisen vähentäminen on hyvä suunnitella ennakkoon ja pysyä suunnitelmassa – ei uutta kauppareissua, vaikka viikolle varatut juomat ovat loppuneet! toteaa A-klinikkasäätiön kehittämiskoordinaattori Tiia Ruokosalo.

Jääkaapissa kannattaa pitää aina saatavilla alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Myös ajatusten ohjaaminen toisaalle voi auttaa. Esimerkiksi ulkoilu ja liikunta ovat hyvä keino saattaa ajatukset muualle. Kun tissuttelu vähenee, unen laatu paranee ja mieliala kohenee.

Useat järjestöt tarjoavat tukea ja apua verkossa, puhelimitse ja chatissa. Ongelmia ja huolia ei kannata jäädä murehtimaan yksin.

Järjestöjen tarjoamat Korona – virus palvelut:
 https://www.soste.fi/sote-jarjestot/jarjestojen-tarjoamat-koronavirus-palvelut/
Vinkkejä ahdistuksen käsittelyyn mm. lasten kanssa: https://yhdessaselviydytaan.fi/fi/
Vinkkejä tekemiseen kotona: https://www.martat.fi/aikaa-olla-kotona/

Alkoholiin voi upota rahaa yllättävän paljon

Alkoholin käyttö on saattanut lisääntyä koronakriisin aikana. Tällä on vaikutuksensa myös ihmisten henkilökohtaiseen talouteen, sillä alkoholiin voi kulua huomaamatta yllättävän paljon rahaa.

Kaikissa taloushuolissa kannattaa olla yhteydessä ammattilaiseen, esimerkiksi Takuusäätiön neuvontaan tai oikeusaputoimiston talous- ja velkaneuvontaan. Oman talouden hallitsemiseksi kannattaa selvittää tulot ja menot. Sen jälkeen on mahdollista miettiä, kuluvatko rahat sellaisiin asioihin, joihin niiden pitäisi kulua.

Taloushuolissakaan ei kannata jäädä yksin.

–  Talousvaikeuksia on nyt monella ja tilanteeseen voidaan miettiä yhdessä vaihtoehtoja. Tärkeintä on hakea neuvoja siihen, mitä omassa tilanteessa voi tehdä. Hätäratkaisuja kuten vanhan lainan maksamista uudella lainalla kannattaa välttää.


 

Tutkitko rintasi?