Ajankohtaista

23.04.2018

Tunne rintasi ry: järjestöissä monipuolista terveyden edistämisen osaamista

Julkilausuma 23.4.2018, julkaisuvapaa heti

Tunne rintasi ry: järjestöissä monipuolista terveyden edistämisen osaamista

Tulevassa sote- ja maakuntauudistuksessa pienet terveyden edistämisen asiantuntijajärjestöt ovat ketteriä ja kustannustehokkaita toimijoita, joilla on mahdollisuus reagoida ja vastata nopeasti ajankohtaisiin haasteisiin. Tunne rintasi ry:n toiminta keskittyy sisältöön ja hallinnon kulut ovat pienet. Pystymme muuttumaan jatkuvasti kehittyvän maailman mukana. Pienestä koostamme huolimatta olemme rintojen omatarkkailun edelläkävijä, innovatiivinen ja aktiivinen toimija.

Rintasyöpä on yleisin syöpätauti Suomessa. Siihen sairastuu vuosittain yli 5000 henkilöä. Vuosina 2011-2015 uusia rintasyöpätapauksia todettiin kaikkiaan lähes 25 000 kappaletta, joista noin 14 000 seulontaikäisiltä eli 50-69 -vuotiailta naisilta. Seulontojen välissä ilmeneviin rintasyöpätapauksiin sekä niihin noin 11 000 seulontojen ulkopuolella olevilta todettuihin tapauksiin on mitä todennäköisimmin liittynyt henkilön itsensä havainnot oireista, jotka ovat saaneet hakeutumaan tutkimuksiin. Näitä henkilöitä varten olemme kouluttaneet ja tiedottaneet rintasyövän oireista ja omatarkkailun tärkeydestä jo 25-vuotta.

Toimintamme on valtakunnallista. Kohderyhmäämme kuuluvat kaikki yli 15-vuotiaat. Toiminnan painopiste on naisissa, sillä heidän osuutensa sairastuneista on 99,5%. Koulutamme ja teemme aktiivista viestintä- ja vaikuttamistyötä. Kohtaamme vuosittain tuhansia suomalaisia ja kerromme heille rintojen omatarkkailun tärkeydestä. Olemme näkyvä rintojen omatarkkailun vaikuttaja mediassa. Kannustamme ja opastamme rintojen omatarkkailuun, puramme omatarkkailun esteitä ja edistämme tervettä kehonkuvaa. Teemme yhteistyötä terveydenhuollon ammattilaisten kanssa ja tuotamme materiaalia heidän työnsä tueksi. Terveys on mahdollisuus ja resurssi, jota pitää vaalia ja edistää.

Tunne rintasi ry, rf on vuonna 1992 perustettu valtakunnallinen kansalais- ja kansanterveysjärjestö. Yhdistyksen tarkoituksena on perustamisestaan lähtien ollut rintasyövän varhaistoteamisen edistäminen, jossa rintojen omatarkkailulla on tärkeä rooli. Tutkitusti rintasyövän varhainen toteaminen helpottaa rintasyövän hoitoa, alentaa hoitokustannuksia ja pienentää kuolleisuutta. Kannustamme ja opastamme kaikenikäisiä rintojen omatarkkailuun. Toimintaamme tuetaan Veikkauksen tuotoilla.

#tunnerintasi #omatarkkailu #rintasyöpä

Lisätiedot:

Anne Ylönen, puheenjohtaja, puh. 050 576 7388

anne.ylonen@mtlh.fi

Sonja Raunio, toiminnanjohtaja, puh. 045 8789 280

sonja.raunio@tunnerintasi.fi


 

Tutkitko rintasi?