Ajankohtaista

13.08.2018

Harvinaisesta julkisempaa


Suomessa sairastuu vuosittain noin 5 000 ihmistä rintasyöpään, ja näistä noin 20 on miehiä. Tomas Illman sairastui rintasyöpään vuonna 2004, ollessaan 42-vuotias. Rintasyövän hän löysi kantaessaan kaappia, kun pistävä kipu tuntui oikeassa rinnassaan. Myöhemmin hän löysi pienen patin rinnastaan.

Syöpähoidot

Tomaksella oli vakuutus, joka teki helpoksi lääkäriin menon, joten noin viikon kuluttua rintakivusta, hän otti yhteyttä lääkäriin. Hänellä todettiin paha ja aggressiivinen rintasyöpä, mikä oli levinnyt imusolmukkeisiin.

Hoidot aloitettiin heti poistamalla oikea rinta, ja kainalon alueelta imusolmukkeet. Sytostaattihoidot aloitettiin leikkauksen jälkeen, joita Tomas sai yhteensä 6 hoitokertaa. 3 ensimmäistä sytostaattihoitoa olivat lievempiä ja 3 voimakkaampia. Tätä lääkehoitoa tuettiin ulkoisesti saatavilla sädehoidoilla, joita hän sai useaan kertaan.

Jatkohoitona Tomas sai noin vuoden verran hormonihoitoa, antiestrogeeniä. Kontrollikäyntinä suoritettiin mammografia, jonka jälkeen jatkettiin omakohtaisella tarkkailulla.

Miltä tämä kaikki tuntui?

Tomas ei ollut tietoinen, että rintasyöpä olisi mahdollista myös miehillä, joten alkuun se hieman nolotti. Tästä huolimatta hän kuitenkin kertoi asiasta avoimesti lähipiirilleen. Syöpähoitoihin Tomas valmistui ajamalla hiuksensa kokonaan pois.

Tomas koki, ettei syöpähoidot olleet niin voimakkaita/rankkoja, mutta työelämästä hän oli sairaslomalla, vaikka mietti näin jälkikäteen, että ei välttämättä olisi sitä tarvinnut. Tomaksen henkinen puoli kesti tämän prosessin hyvin, mutta väistämättä hän mietti lapsia, jotka olivat siihen aikaan pieniä. Tätäkin asiaa enemmän siltä kannalta, jos tämä sairastaminen veisi hänet huonoon kuntoon, niin haluaisiko kohdata lapset siinä kunnossa. Onneksi tähän ei kuitenkaan tarvinnut mennä muuta kuin ajatuksen tasolla.

Elämää syövän jälkeen

Noin 16 vuoden jälkeen Tomaksen päällimmäinen tunne on onnellisuus kaikesta tästä. Se on ollut kaikkinensa opettavainen ja hän haluaakin jakaa kokemuksensa avoimesti. Tomas kuitenkin myönsi, ettei tutki rintojansa, vaikka meidän jokaisen pitäisi se tehdä kerran kuussa.

Tomaksen suvussa ei ole aiemmin ollut rintasyöpää, kunnes nyt hänen siskollaan on myös todettu. Tomaksen kohdalla rintasyövän aiheuttajaa ei selvitetty, eli onko täysin sattumaa, että molemmilla sisaruksilla on vai voisiko kyse olla periytyvyydestä.

Heli Aaltonen ja Minna Kuusela

Kirjoittajat opiskelevat Laurea ammattikorkeakoulusta. Tämä kirjoitus oli osa heidän projektityötään keväällä 2018, jonka he toteuttivat yhteistyössä Tunne rintasi ry:n kanssa. Kiinnostaisiko sinua tehdä meille projektityö tai muu opintoihisi liittyvä projekti? Ole yhteydessä! 

Kirjoitus on alun perin julkaistu Tunne rintasi ry:n uutiskirjeessä. Uutiskirje ilmestyy neljä kertaa vuodessa ja sisältää ajankohtaista tietoa rintasyövän varhaistoteamisesta ja yhdistyksen toiminnasta. Tilaa uutiskirje sähköpostiisi täältä.

Lue lisää miehistä, rintasyövästä ja omatarkkailusta täältä.


 

Tutkitko rintasi?