Ajankohtaista

04.09.2018

TÄNÄÄN VIETETÄÄN MAAILMAN SEKSUAALITERVEYSPÄIVÄÄ

Tänään 4.9. vietetään Maailman seksuaaliterveyspäivää. Seksuaalioikeudet ovat osa ihmisoikeuksia. Jokaisella on oikeus seksuaalisuuteen, ja ilmaista sitä juuri valitsemallaan tavalla, kunhan se ei loukkaa kenenkään toisen oikeuksia.

Rintojen omatarkkailu edistää hyvinvointiamme ja auttaa meitä tutustumaan omaan kehomme. Rinnat voivat muuttua vuosien varrella, aiheuttaa hämmennystä, häpeää, iloa ja nautintoa. Rintojen omatarkkailu ja niistä huolehtiminen on tärkeä osa seksuaaliterveyttä sukupuolesta riippumatta.

Kaikenlaisilla kehoilla on oikeus olla näkyvillä ja yhtälailla jokaisella on oikeus yksityisyyteen. Kaikenlaiset rinnat ja rinnattomuudet ovat arvokkaita. Myös rintasyövän kokeneilla on oikeus seksuaalisuuteen ja sen ilmaisuun. Toimintakyky, terveydentila, seksuaalinen suuntautuminen, sukupuoli, sosioekonominen tilanne, ikä, uskonto tai ihonväri ei pitäisi olla kenellekään este saadakseen asiallista tietoa seksuaaliterveydestä. Kaikilla on oikeus seksuaaliterveyspalveluihin ja tulla terveydenhuollossa kohdatuksi kunnioittavasti. Arvostava kohtaaminen antaa luvan myös hyvinvointiin ja koskemattomuuteen. Samoin jokaiselle pitäisi taata tietoa seksuaalisuudesta ja rintojen hyvinvoinnista heidän äidinkielellään ja selkokielellä.

Milloin viimeksi olet pohtinut seksuaalisuuttasi ja rintojesi hyvinvointia?

Erika-Evely Ee Eisen

Kirjoittaja on Tunne rintasi ry:n vapaaehtoinen sekä Arvoiseksi - seksuaalisuuden ja sukupuolen moninaisuuden asiantuntija.


 

Tutkitko rintasi?