Ajankohtaista

17.10.2018

Asiantuntijamme kommentoi videota, jolla naiset tunnustelevat tekorintaa

Iltalehti julkaisi lauantai 13.10.2018 videon, jolla viisi naista testaa, löytyvätkö kolme kasvainta tekorinnasta minuutissa.
Videon ingressissa sanotaan hieman harhaanjohtavasti "näin tutkit rintasi", sillä varsinaisia tutkimisohjeita videolla ei anneta. Tässä asiantuntijamme huomiota videosta.

"Nyt ne kaikki puolihuolimattomasti luetut tunnustelu ohjeet käyttöön."

Rintojen tutkiminen ei ole rakettitiedettä, jokainen kyllä oppii, miten se tehdään. Älä myöskään jää jumiin siihen, että et osaa oikeaa tekniikkaa. Tärkeintä on, että katselet ja tunnustelet rintojasi säännöllisesti. Jos ohjeiden lukeminen tuntuu työläältä, voit katsella myös tämän videomme, jolta löytyy omatarkkailun ohjeet.

"Kuinka väkivaltaisesti mä voin tätä runnoo?" "Mä en ikinä rusentelis tällä tavalla mun omaa rintaa kyllä." "Mä oon luullu et tätä rintaa pitäis puristella tosi hellästi." "Aika sillee kovaa saa painaa."

Runnominen, rusentelu ja puristelu ei ole tarpeen, painelu riittää. Tunnustelun ei ole tarkoitus sattua, mutta painallukset on hyvä tehdä napakasti. Tiedät itse parhaiten, mikä on sinulle sopiva voimakkuus.

Videolla naiset tunnustelevat tekorintaa yhdellä tai muutamalla sormella. Tämä olisi oman rinnan kohdalla varmasti kivuliasta. Suosittelemme, että teet painalluksen koko kädellä, sormet yhteen liitettyinä. Näin ollen paine ei kohdistu niin pienelle alueelle ja yksi painallus kattaa suuremman alueen.

"Tää on aika kova kyllä, paljon kovempi kuin mun omat rinnat."

Kaikki rinnat ovat erilaisia. Kun tutkit omat rintasi säännöllisesti, tiedät miltä ne tuntuvat ja huomaat, jos niissä tapahtuu muutoksia.

"Kyllähän se aika pelottavaakin on että voi olla tollanen tilanne et sitä ei löydy. Jos ei löydy tästä, niin miten sit itseltä."

Kun omatarkkailu on säännöllistä, mahdollinen kyhmy on helpompi löytää, koska tunnet omat rintasi. Toisaalta kyhmy ei ole ainoa rintasyövän oire. Rintasyöpä voi ilmoittaa itsestään esimerkiksi erilaisin iho-oirein tai rinnan koon tai muodon muutoksin. Siksi on tärkeää, että tunnustelun lisäksi tarkastat rintasi katsellen. Lue lisää oireista täältä.

Suosittelemme myös, että otat kaikki keinot käyttöön: tutkit rinnat itse säännöllisesti, pyydät esimerkiksi gynekologia vastaanotolla tutkimaan ne myös ja käyt lisäksi seulonnoissa, kun kutsu tulee. Mikään menetelmä ei ole aukoton, siksi on hyvä ottaa kaikki keinot käyttöön. Vaikka rintasyöpä on yleinen sairaus, sen ennuste on myös hyvä. Rintojen omatarkkailun on tarkoitus parantaa elämänlaatuasi, ei heikentää sitä.

Videolla tunnusteluun oli varattu aikaa vain yksi minuutti. Kauaa aikaa ei tarvitse omatarkkailuun uhrata, mutta minuutti on jo aika lyhyt aika. Me Tunne rintasi ry:ssä olemme arvioineet, että kolmessa minuutissa ehtii rauhallisesti tehdä sekä katselun että tunnustelun. Ne kolme minuuttia kyllä kannattaa käyttää tähän, sillä ne voivat olla kuukauden tärkeimmät minuutit.

Katso Iltalehden video täältä.

#tunnerintasi #rintasyöpä #varhainentoteaminen #omatarkkailu #kuukaudentärkeimmätminuutit #tietolisääterveyttä #kaikkikeinotkäytössä


 

Tutkitko rintasi?