Ajankohtaista

17.01.2019

Rintaimplanteissa kohonnut riski syöpään - mitä voin itse tehdä asialle?

Pitkään Suomessakin käytössä olleessa silikoni-implanttimateriaalissa on todettu kohonnut riski sairastua syöpään. Valviran mukaan riskiä on vaikea todentaa. Suomen esteettiset plastiikkakirurgit ry kehottaa asiakkaita (noin 15 000) ohjautumaan seurantaan. Toinen alan lääkäriyhdistys, Suomen plastiikkakirurgiyhdistys ry, muistuttaa, että riski liittyy kaikkiin karheapintaisiin implantteihin. Suomessa ei ole käytössä rintaimplanttirekisteriä, joten tilastoitua tietoa kunkin merkin käytöstä on vähän saatavilla.

– Vuosia on tutkittu, että tällaisia ongelmia voi olla. Nyt on niin vahva epäily, että tähän [Allergan] implanttiin liittyy syöpäriski, että sitä ei pidä enää käyttää, Suomen esteettiset plastiikkakirurgit ry:n, eli yksityisten plastiikkakirurgien yhdistyksen puheenjohtaja Heikki Kupi kertoo Ylelle.

– Vielä ei ole kontrolloituja kliinisiä tutkimuksia siitä, miten suurisoluinen lymfooma syntyy ja mikä sen aiheuttaa, Valviran tarkastaja Minna Kymäläinen kertoo.

Kohonnut syöpäriski liittyy harvinaiseen imusolmukesyövän alatyyppiin BIA-ALCL, joka voi oireilla missä tahansa päin kehoa. Toistaiseksi kaikki suuret sairaanhoitopiirit ovat kieltäneet kyseessä olevan implantin käytön. Syöpä, jolle implantit altistavat, on erittäin harvinainen syöpätyyppi ja sen voi saada vain, jos henkilöllä on rintaimplantti. Kyseisen lymfooman syntymekanismia ei tiedetä tarkkaan, mutta se on syöpätyyppi, joka on implantin ja rintakudoksen väliin syntyvässä kapselissa. Synty saattaa liittyä pitkäaikaiseen tulehdusreaktioon tai vaikkapa implantin synnyttämään kitkaan. Silikoni, jota käytetään rintaimplantin materiaalina, ei itsessään aiheuta rintasyöpää. Vasta julkaistun tutkimuksen mukaan rintaimplantit ottaneilla on enemmän autoimmuuni- eli immuunijärjestelmän sairauksia, mutta tuloksia tulee tulkita varovasti.

Ylilääkäri Ilkka Koskivuo Tyksin Plastiikka- ja yleiskirurgian klinikasta muistuttaa, että kyseessä on erittäin harvinainen syöpätyyppi, jonka esiintyvyys on eri tutkimusten perusteella 0,001–0,0001 prosentin luokkaa.

Milloin pitää olla huolissaan?
Implanttien ei pitäisi tuntua tai sattua. Yleisimmät rin­ta­imp­lan­teis­ta ai­heu­tu­vat oi­reet o­vat rin­nan ki­vun ja tur­vo­tuk­sen li­säk­si rin­nan kovettuminen ja asento­virheet. Suurin osa oireista johtuu ihan muista syistä kuin syövästä. Yleisin rintaimplantteihin liittyvä ongelma on implantin kapseloituminen, jolloin se kovettuu epämukavan tuntuiseksi.

Jos arvelet, että implanttisi aiheuttaa oireita, joita ei ole ennen ollut (nesteen kerääntyminen rintaan, rinnan suureneminen), niin ota yhteys lääkäriin.

Tietoa siihen, miten rinnat tarkkaillaan rintojen suurentamisen jälkeen, löytyy esitteestämme Rintojen omatarkkailu rintojen suurennuksen jälkeen. Rintojen omatarkkailun ohjeet löytyvät täältä: https://www.tunnerintasi.fi/rintojen-…/omatarkkailun-ohjeet/


Tekstissä pohjana on käyettty ajankohtaisuutisia:
Yle 14.1.2019: https://yle.fi/uutiset/3-10595538,
HS 15.1.2019: https://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005966711.html ja
Duodecim 17.1.2019: http://www.terveysportti.fi/terveysportti/uutismaailma.duodecimapi.uutisarkisto?p_arkisto=1&p_palsta=10&p_artikkeli=uux23103 sekä
Duodecimin artikkelia Rintamimplanttien turvallisuus https://www.duodecimlehti.fi/api/pdf/duo10301.


 

Tutkitko rintasi?