Varför Självgranskning?

Bröstcancer är den näst vanligaste cancern i Finland. Vem som helst kan insjukna, men den är vanligare hos kvinnor. Till och med var åttonde kvinna insjuknar i bröstcancer i något skede av livet. Prognosen förbättras av en tidig diagnos. När du självgranskar, lär du känna dina bröst och upptäcker möjliga förändringar.

Hur gör man?

Självgranskningen består av två faser: man granskar brösten visuellt och undersöker dem. Granska dina bröst en gång i månaden, efter menstruationen, om du har mens. Anteckna dina observationer. Det sker förändringar i brösten i och med ålder och i olika skeden av månaden. Alla förändringar är inte oroväckande. Om du upptäcker något avvikande i dina bröst, kontakta hälsovårdare eller läkare.

Granska visuellt

Titta på dina bröst i spegeln med armarna både sträckta uppåt och nedåt, först rakt framifrån och sedan från både sidorna. Titta också under brösten. Lägg märke till bröstens storlek och form samt förändringar i huden och i bröstvårtan. Pressa försiktigt på bröstvårtan för att se om den utsöndrar sekret.

Undersök manuellt

Undersök båda brösten i liggande ställning. Tryck stadigt runt på bröstet, segment för segment, samt på sidan ditt bröst, med raka fingrar som du håller ihop. Gör undersökningen tre gånger, med armen på den sida du undersöker sträckt längs kroppen, rakt ut åt sidan och uppåt över huvudet. Känn också på dina sidor bredvid brösten. Om du känner någonting avvikande, tryck på det försiktigt.

Ladda eller beställa material

Alla våra material kan laddas ner. Du kan också beställa vårt material. Vi skickar material endast till adresser i Finland.