Omatarkkailu rintojen pienennyksen tai poiston jälkeen

Kuuntele Omatarkkailu rintojen piennennyksen, suurennuksen tai poiston jälkeen -esite täältä.

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti myös rintojen pienentämisen tai rintojen poiston jälkeen! Tutustu kehosi muutoksiin ja ota omatarkkailu tavaksi sitä mukaa, kun rinnan alue alkaa parantua. Omatarkkailua rintaleikkauksen jälkeen helpottaa, kun tuntee rintansa jo ennen leikkausta. Säännöllinen rintojen omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen on tarpeen erityisesti siksi, että tuntuma on erilainen kuin ennen. Tutustu muutoksiin ja opi tuntemaan uusi kehosi.

Rintasyövän ehkäiseminen ei ole mahdollista, mutta terveillä elintavoilla voi mahdollisesti pienentää rintasyövän riskiä. Koska varmaa ennaltaehkäisyn keinoa ei ole, jäljelle jää mahdollisimman varhainen toteaminen ja asianmukainen hoito. Omatarkkailulla voi vaikuttaa rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen ja tätä kautta paranemiseen. Omatarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu. Katso tarkempi ohje omatarkkailukortista. Rintojen pienentämisen tai poiston jälkeen omatarkkailu tehdään kuten ennenkin, kerran kuukaudessa, mahdollinen kuukautiskierto huomioiden.

LEIKATUT RINNAT

Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, kosketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinnikkeitä ja tuntopuutoksia, ja rintojen tutkiminen voi tuntua aluksi haastavalta. Ota yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta; leikatun alueen turvotus lisääntyy, arvet eivät parane tai rintojen jomotus ja kipu lisääntyvät.

Yhteistä leikatuille rinnoille:

PIENENNETYT RINNAT

Rintojen muoto ja pehmeys palautuvat noin kahden vuoden sisällä pienennysleikkauksesta. Nännipihassa voi esiintyä tuntopuutoksia vielä pitkänkin ajan kuluttua leikkauksesta. Tuntopuutokset voivat olla myös pysyviä. Opettele tuntemaan rinta tuntopuutoksen alta.

POISTETUT RINNAT

Rintojen omatarkkailu on tärkeää myös silloin, kun rinnat on poistettu kokonaan. Vaikka rinnat olisi poistettu, ei voida olla varmoja, että kaikki rintarauhaskudos on saatu poistettua. Erityisesti jos rinnat on poistettu rintasyöpäriskin perinnöllisyyttä ja syövän ennaltaehkäisyä ajatellen, on omatarkkailu oleellinen terveysteko.

Älä epäröi kysyä lääkäriltäsi apua, jos jokin asia rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.

Tekstin on lukenut ja hyväksynyt sairaanhoitaja Maria Suuntala, HYKS Rintarauhaskirurgia.