OMATARKKAILU RINTOJEN SUURENNUKSEN JÄLKEEN

Kuuntele Omatarkkailu rintojen piennennyksen, suurennuksen tai poiston jälkeen -esite täältä.

Rintojen omatarkkailu on hyvä tehdä säännöllisesti myös rintojen suurentamisen jälkeen! Tutustu kehosi muutoksiin ja ota omatarkkailu tavaksi sitä mukaa kun rinnat alkavat parantua. Omatarkkailua rintaleikkauksen jälkeen helpottaa, kun tuntee rintansa jo ennen leikkausta. Säännöllinen rintojen omatarkkailu rintaleikkauksen jälkeen on tarpeen erityisesti siksi, että rinnan tuntuma on erilainen kuin ennen. Tutustu muutoksiin ja opi tuntemaan uudet rintasi.

Rintasyövän ehkäiseminen ei ole mahdollista, mutta terveillä elintavoilla voi mahdollisesti pienentää rintasyövän riskiä. Koska varmaa ennaltaehkäisyn keinoa ei ole, jäljelle jää mahdollisimman varhainen toteaminen ja asianmukainen hoito. Omatarkkailulla voi vaikuttaa rintasyövän varhaiseen havaitsemiseen ja tätä kautta paranemiseen. Omatarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu. Katso tarkempi ohje omatarkkailukortista. Rintojen suurentamisen jälkeen omatarkkailu tehdään kuten ennenkin, kerran kuukaudessa, mahdollinen kuukautiskierto huomioiden.

LEIKATUT RINNAT

Leikatut rinnat voivat tuntua pitkäänkin leikkauksen jälkeen pinkeiltä, turvonneilta, kosketusaroilta, puutuneilta tai säkenöiviltä. Leikkauksen jälkeen rintaan ja rintakehään jää erilaisia arpia, kiinnikkeitä ja tuntopuutoksia, ja rintojen tutkiminen voi tuntua aluksi haastavalta. Ota yhteyttä hoitaneeseen tahoon, jos leikkauksesta toipuminen ei tunnu tavalliselta; leikatun alueen turvotus lisääntyy, arvet eivät parane tai rintojen jomotus ja kipu lisääntyvät.

Yhteistä leikatuille rinnoille:

RINTAIMPLANTTI

Rintaimplantit voivat hankaloittaa rintasyövän havaitsemista. Mammografialle implantti ei ole este, mutta kuvia otetaan varjostusten vuoksi tavallista enemmän. Rintaimplantti tekee rinnasta kiinteän, jonka vuoksi se voi olla myös haasteellinen tutkia. Kysy tarvittaessa apua lääkäriltä tavallisen kudoksen ja implantin tuntuman eron opetteluun.

Kiinnitä huomiota suurennetuissa rinnoissa:

Älä epäröi kysyä lääkäriltäsi apua, jos jokin asia rintojen tuntumassa painaa mieltäsi. Mitä varhaisemmin rintasyöpä löydetään, sitä nopeammin hoidot voidaan aloittaa ja sitä parempi ennuste sillä on.


Tekstin on lukenut ja hyväksynyt sairaanhoitaja Maria Suuntala, HYKS Rintarauhaskirurgia.