Omatarkkailun ohjeet

Omatarkkailuun kuuluu kaksi vaihetta: katselu ja tunnustelu. Suosittelemme tarkkailemaan rintoja kerran kuukaudessa, heti kuukautisten jälkeen, jos sinulla sellaiset on. Merkitse havaintosi muistiin. Rinnoissa tapahtuu iän myötä ja kuukauden eri vaiheissa muutoksia. Kaikki muutokset eivät ole huolestuttavia. Jos havaitset rinnoissasi poikkeavan muutoksen, ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Katselu

 

Katsele rintoja peilistä sekä kädet alhaalla että ylös nostettuina, ensin suoraan edestä ja sitten molemmilta sivuilta. Katso myös rinnan alle. Kiinnitä huomiota rintojen kokoon ja muotoon sekä muutoksiin ihossa ja nännissä. Kokeile hellästi puristamalla, tuleeko nännistä eritettä.

Tunnustelu

  

Tunnustele molemmat rinnat selällään maaten. Isorintainen voi laittaa tyynyn rintakehän alle, jolloin rinta levittyy paremmin rintakehän päälle. Kierrä koko rinta kehämäisesti, lohko kerrallaan, sormet suorina ja yhteen liitettyinä. Toista kolmesti tutkittavan rinnan puoleisen käden ollessa vartalonmyötäisesti, ojennettuna suorana sivulle sekä pään yläpuolelle. Tunnustele myös kyljen puolelta. Kainaloiden ja soliskuoppien alueen tunnustelu on paras jättää terveydenhoitajan tai lääkärin tehtäväksi. Jos tunnet jotain poikkeavaa, tunnustele sitä varovasti. Merkitse havaintosi muistiin. Tarvittaessa ota yhteys terveydenhoitajaan tai lääkäriin.

Katso myös video "Rintojen omatarkkailu - näin se tehdään!"


 

Tutkitko rintasi?